Dia Internacional de les Famílies 2022

Compartir

FacebookTwitterLinkedin
15/05/2022

“Cada vegada hi ha més barreres entre les persones amb necessitats i els serveis socials bàsics”

En el dia Internacional de les Famílies 2022, entrevistem a l’Anna Puig Estela, treballadora social de la Fundació Gavina des de fa més de 20 anys.

 

En dues frases, com resumiries l'any 2021 a l'Àrea Social? Com creus ha anat l’any 2021?

A Gavina estem sent capaços de respondre a gran part de les necessitats detectades, però en soc conscient que, tot i els esforços, no som capaços d’atendre totes les necessitats... Volem respondre a les situacions de vulnerabilitat dels infants del Raval, però no sempre tenim la capacitat de respondre a totes les noves situacions que van apareixent.

 

 Què es el més negatiu que heu viscut a l'Àrea Social al llarg de 2021?

Em resulta molt difícil entendre com les administracions públiques cada vegada estan més lluny de les persones, especialment d’aquelles que tenen més necessitats bàsiques sense cobrir, com les que nosaltres atenem a la Fundació Gavina.

A vegades fa la sensació que les administracions deixen enrere les persones, especialment les que més ho necessiten. Les famílies s'han de buscar la vida per tal d’accedir als recursos i poder cobrir les seves necessitats de cada dia, per accedir a les prestacions, les beques, etc. És com si l’administració li digués al ciutadà (que a vegades fins i tot té dificultats amb l'idioma i no sap gestionar segons quins temes en una ciutat que no és on van néixer), “has de fer tal o qual tràmit, amb certificat digital, amb un model determinat”, i amb unes exigències que superen les possibilitats d’aquestes persones...

A les famílies amb necessitats importants no els hi serveixen les respostes puntuals, ni el “busca't la vida”. Les famílies en situació de vulnerabilitat van molt perdudes i cal estar més a prop d’elles i anar més enllà, perquè penso que actualment els serveis socials bàsics estan molt lluny de la realitat de les famílies vulnerables. Al mes d'agost a Barcelona hi havia famílies sense ingressos i que no tenien recursos per menjar, i no sempre hi va haver una resposta oportuna i ràpida. I estem parlant de quelcom tan bàsic com és el menjar.

Em sorprèn que un treballador social dels serveis socials de l'Ajuntament digui que li donarà menjar a una família perquè ha començat a fer canvis a la seva vida, quan en realitat els Serveis Socials són un servei públic al que tenen dret totes les persones. L’alimentació no es pot negar a ningú i no pot dependre de si la persona/família fa o no canvis. Primer cal cobrir les necessitats més bàsiques, i després sí que pots començar a demanar compromís, processos de canvi i proposar plans de millora, però no al contrari, no posant l’ajut d’alimentació com un esquer.

 

Quina evolució creus que han tingut les famílies ateses a Gavina al llarg d'aquest any?

Tinc la sensació que tant entre els infants com entre les famílies, en general, hi ha poca energia, un cert desànim i un cansament crònic. Hi ha una actitud de desgana, i sembla que tot els hi dona igual, perquè veuen que no hi ha respostes a la seva situació.

 

Com creus que ha afectat la pandèmia a les famílies que atenem?

Tot i la pandèmia i les restriccions que vam continuar tenint durant 2021, per les continues onades, hem pogut seguir atenent les necessitats de les famílies en les mateixes condicions que abans de la pandèmia, amb les mateixes activitats i serveis. Tot i una certa por, al llarg dels anys de pandèmia hem fet l’esforç d’atendre presencialment.

Un aspecte negatiu de la pandèmia és que tot un seguit de serveis públics, com els Centres d’Atenció Primària, les oficines de l'atur, etc., continuen sense fer prou atenció presencial, i això fa que les persones usuàries, especialment les vulnerables, vagin molt perdudes.

Per una altra banda, les poques famílies que tenien una feina a l'inici de la pandèmia, la van perdre i encara no l’han recuperat i directament s'han quedat en situació d’atur o d’ERTE.

També constatem seriosos problemes amb l’habitatge: hi ha moltes famílies vivint en una habitació o en pensions, perquè han estat desnonades. M’atreveixo a dir que avui dia tenim la major quantitat de gent en aquesta situació des de que soc treballadora social de la Fundació Gavina, ja fa més de 20 anys. No només hi ha una falta habitatge, sinó sobretot falta un habitatge de qualitat i a preus que siguin realment accessibles per a les famílies.

 

 Pots explicar-nos algun moment de 2021 que t’hagi quedat guardat a la memòria?

Un moment molt emocionant que recordo especialment és la sortida de famílies a Planoles, al mes d'agost. A la nit, després de sopar, vam posar música i totes les nenes i nens es van posar a ballar amb les seves mares. Va ser un moment màgic, de gran sintonia entre mares i filles/s. És com que vam aconseguir posar-nos en la mateixa sintonia, en el mateix espai i temps, i tots vam gaudir molt d'aquest moment.

 

Quines creus que continuen sent les necessitats més urgents de les famílies i dels infants?

Crec que falten habilitats filio-marentals i parentals per poder entendre els infants i cobrir les seves necessitats emocionals i d’afecte. Cal aprendre a passar temps de qualitat amb els fills i comprendre’ls en profunditat perquè puguin créixer sans i forts, sabent que més enllà de cobrir les necessitats bàsiques, d’alimentar-se i vestir-se, també hi ha una gran necessitat d’acompanyament vital dels infants.

En aquest sentit, detectem que existeix una necessitat d'atenció psicològica. Una necessitat que a vegades la família no hi veu, però que clarament existeix. Per tant, cal continuar treballant perquè els pares i mares vegin la importància d'aquest recurs.

Un altre problema que tenim és el nivell escolar dels infants del Raval. Aquest és un repte com a barri que s’ha d’abordar d’una manera seriosa i integral. I aquí les administracions públiques també tenen molt a dir.

Amb vistes al 2022 i més endavant, tenim el repte de posar en marxa tallers participatius de marentalitat i parentalitat; oferir hores d'atenció per ajudar a les famílies a fer les gestions i tràmits davant l'absència de l'administració; donar continuïtat a la nostra activitat de vacances en família, que tant bons resultats ha donat; i, en resum, continuar treballant per acompanyar els nuclis familiars en el seu camí de millorar les condicions de vida.

#DiaInternacionalDeLesFamilies #FundacioGavina #PuzleGavina

Dia Internacional de les Famílies

Més notícies

Volem estar en contacte

Volem estar en contacte

Responsable del tractament. FUNDACIO CENTRE OBERT JOAN SALVADOR GAVINA amb domicili a c/ Nou de la Rambla nº 39, Ciutat Vella, 08001 Barcelona. Finalitat del tractament. Atendre la seva sol·licitud. Drets: Podeu exercir els drets d’accés, rectificació, supressió, oposició, limitació del tractament, portabilitat de les dades i revocació dirigint-vos per escrit a l’adreça del responsable. Més informació sobre la política de protecció de dades: https://www.fgavina.org/politica-de-privacitat

CAPTCHA
5 + 0 =
Resol aquest problema matemàtic simple i escriu el resultat. Ex. per 1+3, escriu 4.
Aquesta pregunta es fa per comprovar si vostè és o no una persona real i impedir l'enviament automatitzat de missatges brossa.