Entrevista a Marina Castellón, professional de Cottet Òptica i Audiologia 👓👂

Compartir

FacebookTwitterLinkedin
16/11/2022

Entrevista amb Marina Castellón, professional de Cottet Òptica i Audiologia:

 

1.    Quina és la importància de la salut visual i auditiva?

Ho és tot. Tot entra per la vista. Aprenem amb el què veiem i amb el què escoltem. I si no hi sentim, el llenguatge queda trastocat, hi ha dificultats en la lectura, a l’escriptura, i aleshores, fins i tot el procés educatiu es pot veure afectat.  

 

2.   Les condicions econòmiques poden ser un factor que augmenti el risc de tenir una mala salut visual i auditiva?

Sí, les condicions econòmiques tenen un efecte clar. En relació amb les revisions oftalmològiques i auditives, és cert que avui en dia és més fàcil poder-les fer, i més persones hi tenen accés. No obstant, hi ha una gran limitació, perquè els productes de salut visual i auditiva no queden coberts per la Seguretat Social. Aquest és un factor determinant respecte l’accés de tota la població als tractaments de salut auditiva i visual. 

 

3.    Quines conseqüències pot tenir per un infant el fet de tenir una mala salut visual i auditiva?Té efectes sobretot en l’aprenentatge. Per exemple, hi ha alguns diagnòstics de TDAH i de dislèxia que realment tenen a veure amb problemes oftalmològics. Llavors, si s’atén l'arrel del problema, que és un tema oftalmològic, gran part de la situació se soluciona. Actualment els educadors estan rebent formació perquè puguin detectar els signes d’alerta i puguin elaborar un informe per tal de derivar a l’infant al servei que correspongui.

 

4.    Com es pot millorar la salut visual i auditiva? 

Els menors acostumen estar més afectats per problemes visuals que per temes auditius, que en principi es detecten poques hores després del naixement, o són més fàcils de detectar a posteriori. Actualment, donat que es fan més revisions oftalmològiques, es van detectant de forma més precoç els problemes visuals infantils. 

La salut visual es pot veure afectada per factors com a les pantalles, degut als estímuls de llum, pel fet d'estar molta estona en llocs interiors i no veure la llarga distància i també pel confinament provocat per la covid-19.

 

5.    Quins consells pràctics pots donar a les nostres famílies per tal d’intentar tenir una millor salut visual?

Cal tenir en compte l’ergonomia visual: adoptar una bona posició corporal i fixar-se que la llum sigui l’adequada. Per exemple, quan mirem la televisió, cal veure-la amb llum ambiental i no estar completament a les fosques. Treballant en espais interiors i amb visió a distancia mitja o curta, es important aplicar la norma del 20-20-20 per prevenir la fatiga visual, que consta de descansar 20 segons la vista, mirant a 20 peus de distancia per cada 20 minuts treballant davant d’una pantalla o en distancia curta.

 

6.    Quins consells pràctics pots donar a les nostres famílies per tal d’intentar tenir una millor salut auditiva?

Cada cop hi ha més problemes d’audició entre la població jove. Per aquesta raó, cal evitar exposar-se a nivells de volum molt alts quan es fan servir auriculars. Per una altra banda, a l’àmbit laboral cal fer cas de les indicacions dels serveis de Riscos Laborals. I, finalment, sempre tota la població ha de fer revisions oftalmològiques i auditives periòdiques.

 

 

Marina Castellón

Més notícies

Volem estar en contacte

Volem estar en contacte

Responsable del tractament. FUNDACIO CENTRE OBERT JOAN SALVADOR GAVINA amb domicili a c/ Nou de la Rambla nº 39, Ciutat Vella, 08001 Barcelona. Finalitat del tractament. Atendre la seva sol·licitud. Drets: Podeu exercir els drets d’accés, rectificació, supressió, oposició, limitació del tractament, portabilitat de les dades i revocació dirigint-vos per escrit a l’adreça del responsable. Més informació sobre la política de protecció de dades: https://www.fgavina.org/politica-de-privacitat

CAPTCHA
13 + 3 =
Resol aquest problema matemàtic simple i escriu el resultat. Ex. per 1+3, escriu 4.
Aquesta pregunta es fa per comprovar si vostè és o no una persona real i impedir l'enviament automatitzat de missatges brossa.