Segons un informe presentat ahir,17 de març de de 2021, per la Fundació Pere Tarrés, la manca de condicions dignes en l’habitatge o no tenir un habitatge assegurat afecta directament a la salut mental i física dels infants. A més, la pandèmia de la Covid-19 ha agreujat les condicions de vida d’infants i famílies en situació de vulnerabilitat.
Aquest informe conclou que la incertesa residencial, l’amuntegament o la pobresa són factors que tenen uns forts efectes en els fills/es, que poden patir depressions, situacions d’estrès i angoixa.
Accions prioritàries
El director de la Xarxa de Centres Socioeducatius de la Fundació Pere Tarrés, Rafael Ruiz de Gauna, proposa deu accions prioritàries per tal de millorar el benestar dels infants i adolescents:
- Regulació per a l’abaratiment dels preus dels habitatges
- Prestacions per fer front a les despeses d’habitatge.
- Potenciar el dret a l’habitatge digne dels infants
- Promoure l’atenció a la salut mental dels infants en risc residencial, per tal que “el patiment que estan experimentat aquests infants sigui abordat en condicions adequades”
- Millorar la detecció i atenció d’abusos infantils. “No oblidem que s'estan identificant situacions d’abusos en els infants.
- Acompanyar als infants i famílies en els processos de desnonaments. “
- Establir protocols clars a les escoles perquè quan es donin aquestes situacions les escoles puguin abordar la situació amb l’infant.
- Més coordinació dels centres educatius amb els socioeducatius, per tenir una visió global de la situació i afrontar-la integralment”.
- Participació des infants, el més àmpliament possible”, en activitats de lleure, especialment en el període de vacances.
- Hem de treballar perquè els escenaris per als infants siguin el més justos possibles.
El Sr. Ruiz de Gauna finalitza la presentació de l'informe concloent: "Hem d’intentar que les dificultats actuals no afectin, definitivament, a la vida d’aquests infants”,