Mireia Gómez, és terapeuta familiar d'EDUVIC i fa atenció psicològica als infants i també als seus familiars atesos per la Fundació Gavina.
Li preguntem pel programa "Estem en XOC", un programa que sorgeix del treball conjunt de la Xarxa de Centres Oberts i el Departament de Salut i el Departament d’Atenció Social a la Família i la Infància de l’Ajuntament de Barcelona.
L'objectiu d'aquest programa és el suport emocional i relacional adreçat a famílies, infants i adolescents atesos als Centres Oberts de Barcelona” per a pal·liar l'augment de la vulnerabilitat social, emocional i de salut, arrel de la crisi sanitària, en les famílies que ja venien de situacions vulnerables.
Quines repercussions estàs veient, a causa de la pandèmia i dels confinaments, en els infants i famílies del Gavina?.
MG. En el programa "Estem en Xoc" estic observant molts casos, tant en adults (més mares) com alguns infants, d’estat d’ansietat, en alguns casos son persones que ja en patien anteriorment i que s’han vist angoixats, en d’altres casos són efectes del confinament, les pèrdues i pors generats per aquesta situació de pandèmia. En alguns casos també trobem noies i noies més desconnectats que han fet molt ús de les pantalles com una via d’escapament i que cal reconduir per tal de tornar a donar un bon ús"
Se'ls pot ajudar amb el programa "Estem en XOC?. En què?
MG. Des del programa podem ajudar, tant a adults com a nens i nenes, a fer la comprensió de la situació que totes hem viscut, entendre que les seves pors i angoixes tenen un sentit i treballar en poder relaxar-nos, trobar un equilibri entre el respecte i la responsabilitat vers la malaltia i la situació, però alhora auto cuidar-nos i cuidar als altres per tal de poder seguir endavant i poder enfortir la capacitat d’adaptar-nos.
Aquest programa ha atès a 15 famílies, 11 adolescents i abans de finalitzar l'any hi ha previst realitzat dues xerrades més al grup d'adolescents.